hrad Plassenburg

Bavorsko, Horní Franky
Plassenburg poprvé zmíněn roku 1135. Od roku 1340 v majetku některé větve Hohenzollernů. Přestavěn na pevnost. Za Napoleona opevnění strženo. Po druhé svět. válce ubytovna uprchlíků a odsunutých Němců. Nyní zde několik muzeí.
Horní Franky
© Pavel Vítek 05/2001
Graficke pismenko Město Kulmbach, nad kterým se vypíná hrad Plassenburg je vzdáleno asi 90 km západně od Chebu a 32 km severozápadně od Bayeruthu. Kulmbach je okresní město ve spolkové zemi Bavorsko, ve vládním obvodu Horní Franky. Počet obyvatel asi 26.000. Městem protéká Bílý Mohan a za městem se slévá s Červeným Mohanem a vznikne později velká řeka Mohan.

historie

Plassenburg je poprvé zmíněn v roce 1135. V roce 1158 byli pánové z Plassenburgu zmiňováno jako majitelé hradu. Po roce 1278 postupně měnil majitele, až roku 1340 přešel do majetku burgavských Norimberků z rodu Hohenzollernů. Plassenburg se postupně stal novým centrem moci pro Hohenzollerny. V roce 1530 byl hrad postupně přestavován v pevnost což s malými přestávkami trvalo až do roku 1607. Hrad, pevnost, přežil třicetiletou válku i když byl

popis

Plassenburg je jedna z nejpůsobivějších a největších renesančních budov v Německu. Dnes v zámku sídlí Německé muzeum cínových figur, Státní muzea Plassenburg, Armádní muzeum Friedricha Velikého, Hohenzhollernské muzeum a Muzeum kraje Horního Mohanu. Vnitřní nádvoří zámku, nazývané krásné nádvoří se využívá pro kulturní akce. Celoročně zde probíhají prohlídky celého objektu.
    Německo
    Bavorsko