Zaniklý zámek Nové Hobzí, jehož vznik je datován do 70. let 17. století, kdy nově vzniklou ves vlastnil Antonín Josef ze Scheidenau. Zámek neměl dlouhého trvání a zcela zanikl již po roce 1843 za Alfonse markraběte Pallaviciniho.
Celý areál od jv.
Graficke pismenko Statek Nové Hobzí byl pravděpodobně založen v roce 1675 při dělení majetku mezi bratry von Schneidau, kdy zároveň došlo k odloučení panství od Starého Hobzí. Majitelem tehdy vznikající nové obce se v rámci dělení panství stal Antonín Josef ze Schneidenau, který si kvůli lepší správě svého majetku nechal postavit zámeček s kaplí. Ten se písemně ale poprvé zmiňuje až po jeho smrti v roce 1699, kdy panství spravovala vdova Christine Kunigunde von Schneidenau. V roce 1713 kupuje panství majitel Starého Hobzí Max Franz von Deblín. Jeho syn Franz Anton von Deblín pobýval na zámku v letech 1714 - 1730. Pak se přesídlil do nového zámku ve Starém Hobzí. Posléze ...
D. Dohňanský, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska ; Z historie zámku Nové Hobzí, 14.5. 2020
    zaniklý
     Jindřichův Hradec  (JH)