Reliéfní pozůstatky hradu, na jehož existenci lze podle nálezů usuzovat již před polovinou 13. století. První písemná zmínka o obci je ale až z roku 1351, to se jmenovala Nová Ves. Sídlo existovalo ještě v polovině 16. století, kdy zemřel Jan Házl jako poslední z rodu Házlů, jenž obec i s hrádkem vlastnil.
Jádro hrádku od severu
Graficke pismenko Na kolonizaci dřívější Nové Vsi ve 13. století se podíleli především osadníci z Rakous, kde byl ve velké oblibě patron novoveského kostela sv. Oldřich. V roce 1353 se po ni psali Šimon a Vojslav a v roce 1390 Petr, který se pak v roce 1405 spolu s bratrem Janem porovnal s matkou Dorotou a jejím manželem Pelhřimem ze Slavětína. Z listiny je zřejmé, že patřili k rodu rakouského původu s příjmením Krokvicar a Házl. Právě Házlové seděli na Nové Vsi až do poloviny 16. století, kdy Janem Házlem vymřeli. Do konce 16. století pravděpodobně hrádek zanikl. Sídlo mělo rozměry 75 m x 40 m, což ho řadí spíše do kategorie hradů než tvrzí. I ...
D.Dohňanský , zdroj : M.Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí., 13.5. 2020
     Jindřichův Hradec  (JH)