zámek Šlapanice

manský zámek
Zcela zaniklý zámek, který byl centrem biskupského léna, se poprvé připomíná v letech 1704-1705, kdy léno drželi bratři František a Antonín Pachtové z Rájova. Významnými majiteli byli v roce 1872 bratři Mitrovští z Nemyšle.Po roce 1948 jej přebírá stát a v roce 1989 byl v havarijním stavu zbořen.
Dnešní domy čp. 9 a 11 přímo na místě zámku
Graficke pismenko První zpráva o Šlapanicích pochází z roku 1235, přičemž šlapanické biskupské léno vzniká za biskupa Bruna ze Schaumburka a poprvé je doloženo v roce 1262. Na začátku 16.století se z roztříštěných lén vytvořil jeden manský statek s centrem ve Starém dvoře v centru obce na levém břehu Říčky. Jako součást tohoto dvora se v roce 1704-1705 připomíná i zámek. V té době drželi léno bratři Pachtové z Rájova. Zámek byla patrová barokní budova s valbovou střechou, do dvora směřující hlavní průčelí bylo zvýrazněno tříosým rizalitem s trojúhelnikovým tympanonem. K zámku přiléhala zahrada a dvůr. Ve smlouvě z roku 1860, ...
    zaniklý
     Brno-město  (BM)