zámek Křtiny

Nový zámek
Tzv. Nový zámek si nechal pro sebe postavit v roce 1882 Vincent z Bubna-Litic, přičemž ke stavbě použil budovu ovčína vystavěného již v roce 1832. Po roce 1920 se zámek stává majetkem obce, která zde umístila školu, jež zde byla do roku 2001. V současné době budova chátrá a je nevyužita.
Hlavní západní průčelí
Graficke pismenko V roce 1864 prodává křtinské panství tehdejší majitel Alfons Mensdorf -Pouilly Vincentovi z Bubna-Litic, který si tamní křtínský zámek zvolil za své hlavní sídlo a centrum správy nově získaného panství. V roce 1882 jej však prodává brněnskému továrnikovi Mořici Teuberovi. Vzhledem k tomu, že chtěl ve Křtinách i nadále sídlit, přistupuje v témže roce k výstavbě zámku nového, a to ve východní vyvýšené části obce. Nový zámek vznikl přestavbou původního ovčína, jenž byl součásti dvora založeného ve Křtinách v roce 1828. Nový zámek je prostá jednopatrová budova , jejíž jedinou architektonickou ozdobou byly římsy a nárožní bosáž. Po roce 1920 ...
D. Dohňanský, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 12.5. 2020
    přestavěno