šikmá věž

Itálie, Pisa
Výstavba byla zahájena v roce 1173. Po roce se začala naklánět. V roce 1373 šesté patro zakončeno. Další práce po roce 1990. Šikmá věž, zvonice, kruhového půdorysu, postavená z bílého mramoru. Výška 56 metrů. Ve věži sedm zvonů.
Šikmá věž, zvonice patřící k vedlejší katedrále, v italské Pise
© Pavel Vítek 05/2001
Graficke pismenko Pisa byla založena při ústí řeky Arno asi ve 13. století př. n. l. Město stálo na břehu moře, kde byl i velký přístav. V novověku se ústí řeky zaneslo bahnem a mořské pobřeží se posunulo asi o 10 km od města, takže přístav zmizel. Ve 20. století se Pisa stala turistickým městem. Hlavním turistickým lákadlem je Piazza dei Miracoli neboli Náměstí zázraků, také Piazza del Duomo, které leží v severozápadní části historického města. Jde o Dóm Nanebevzetí Panny Marie, zvonici, neboli šikmou věž, baptisterium a hřbitov Camposanto Monumentale. Šikmou věž najdeme vedle katedrály, je to její zvonice.

popis

Výstavba byla zahájena v roce 1173, ale už krátce po začátku stavby v roce 1174 se začala naklánět. Důvodem jsou mělce založené základy v měkké hornině. Zajímavostí je, že věž se původně nakláněla na opačnou stranu. Stavitelé se rozhodli náklon vyrovnat tím, že do země k základům házeli kameny a větve. Plán sice vyšel a věž se vyrovnala, ale později se začala naklánět znovu, tentokrát na opačnou stranu. Když v roce 1185 dosáhla výšky tří pater,

Itálie
    Toskánsko