Barokní pískovcová socha sv. Iva, stojící u cesty nedaleko Nenakonic, vznikla před r. 1741 a je dílem stejného autora jako protější socha sv. Jana Nepomuckého. Na čelní straně podstavce je v jemném reliéfu znak olomouckého kapitulního probošta Františka Ferdinanda Oedta.
© Luděk Vláčil 05/2020
Graficke pismenko Barokní pískovcová socha sv. Iva, stojící u silnice II/435 nedaleko Nenakonic, byla zhotovena před rokem 1741 stejným autorem jako protější socha sv. Jana Nepomuckého. Sochy jsou hodnotné svým provedením a zajímavé umístěním. Jako by vítaly poutníky přicházející do Dubu nad Moravou od Tovačova. Na čelní straně podstavce je, v jemném reliéfu, zobrazen znak olomouckého kapitulního probošta Františka Ferdinanda Oedta. Socha stojí na trojbokém podstavci umístěném na kamenném stupni. Podstavec je proveden stejně jako u protější sochy. Má okosené rohy a konkávně vybrané stěny. Člení jej jednoduché rámy a na bocích jsou volutová křídla. Podstavec zakončuje profilovaná římsa, na níž již stojí, samotná památkově chráněná, soch sv. Iva. Jedná se zřejmě o jedinou sochu toho to světce na Hané.
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatkovykatalog.cz a další, 12.5. 2020
    socha, monument