kostel sv. Michaela

Německo, Bamberk
První zmínka o hradu Babenberk pochází z roku 902. Městu dominuje kostel sv. Michaela a původně benediktinský klášter. Po zemětřesení vystavěn v letech 1121-1139. Kostel je trojlodní pilířová bazilika. Klášter zrušen roku 1803, nyní domov důchodců.
Kostel sv. Michaela s bývalým klášterem v Bamberku
Pohled na kostel sv. Michaela s bývalým klášterem z rozária u Neue Residenz.
© Pavel Vítek 07/2001
Graficke pismenko Starobylé město Bamberk leží na řece Regnitz v bavorských Horních Frankách asi 110 km západně od Chebu. Toto univerzitní město má asi 70 000 obyvatel a je významným hospodářským a kulturním centrem. Leží 60 km severně od Norimberku, 80 km východně od Würzburgu. Kostel sv. Michaela leží severozápadně od historického centra města, od Domplatz.

historie

První zmínka o místě Bamberk pochází z roku 902. Vrchu Michaelsberg nad městem dominuje kostel sv. Michaela a původně benediktinský klášter. Byl založený v roce 1015 a po zemětřesení roku 1117 postaven jako románský. Jeho výstavba probíhala v letech 1121-1139. Po požáru v roce 1610 opraven, později doplněn o novogotické prvky. Po zrušení kláštera v roce 1803 byly budovy využity jako špitál a v současnosti je zde domov důchodců.

popis

Kostel sv. Michaela je trojlodní pilířová bazilika. Uvnitř kostela se nachází velké množství náhrobků, kaplí a také kaple sv. Hrobu. Schodiště do kláštera vyprojektoval a stavbu zajistil jeden člen z rodu Dienzenhoferů. Z teras kláštera je výhled na celé město včetně výškových budov za hranicemi památkové rezervace směrem severovýchodním. Ve městě Bamberk je celkově velké množství kostelů. Kostely ve městě prý tvoří pomyslný kříž, jehož středem

Německo
    Bavorsko