Nová Rezidence postavená podle plánů Johanna Leonharda Dientzenhofera v letech 1697–1703. V Nové Rezidenci má dnes sídlo bamberská pobočka státní galerie. Ve větší se nachází Státní knihovna Bamberk.
Nová Rezidence na katedrálním náměstí v Bamberku.
© Pavel Vítek 05/2001
Graficke pismenko Starobylé město Bamberg leží na řece Regnitz v bavorských Horních Frankách asi 110 km západně od Chebu. Toto univerzitní město má asi 70 000 obyvatel a je významným hospodářským a kulturním centrem. Novou Rezidenci najdeme v historickém centru na katedrálním náměstí, naproti bamberského dómu.

historie

Bamberská Nová Rezidence, Neue Residenz, která byla postavená podle plánů známého stavitele Johanna Leonharda Dientzenhofera v letech 1697–1703 pro tehdejšího knížecího biskupa Lothara Franze von Schönborn. V tomto paláci se původně nacházely správní orgány biskupa. K místnostem, které nejsou veřejně přístupné, patří tzv. Dominikánské místnosti. Jejichž název je odvozen od původních dřevěných knižních regálů pocházejících z bamberského

popis

V Nové Rezidenci si můžeme prohlédnout obytné a slavnostní prostory, císařský sál, čínský kabinet jakož i cenné sbírky obrazů. V reprezentativních prostorách Nové Rezidence má dnes sídlo bamberská pobočka státní galerie, a tak zde můžeme obdivovat díla starých mistrů, mimo jiné mistrovská díla Lucase Cranacha st. a Michaela Wohlgemuta. Také můžeme navštívit zámecké sály vyzdobené překrásnými štuky. K interním místnostem patří také sál Čtrnácti

není známo
    Německo