tvrz Želetava

Starý hrad
Renesanční tvrz zvaná Starý hrad byla postavena jako pánské obydlí někdy ve druhé polovině 16. století na místě dvora. V současné době je interiér upraven k bydlení.
Jv. nároží tvrze
Graficke pismenko Obec Želetava měla už v roce 1303 farní kostel a byla v držení rodu Hodických. V roce 1368 prodal Oldřich ze Želetavy městečko bratřím z Vejtmile a ti v roce 1370 markraběti Janovi. Již v té době stál na vyvýšeném hřebeni východně od centra obce hrádek, který ale v době husitských válek na počátku 15. století zanikl. K výstavbě nového šlechtického sídla došlo až o 150 let později, a to ve druhé polovině 16. století. Renesanční sídlo bylo postaveno jako součást dvora, a to u jeho vjezdu na jižní straně. Poslední majitelkou tvrze byla Anna hraběnka Attems - Heiligenkreuzova, dcera německého šlechtice Karla Kammela ...
D.Dohňanský , zdroj : M.Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí.; Portál kulturního a přírodního dědictví kraje Vysočina, 7.5. 2020
     Třebíč  (TR)