hrad hrad Zwernitz

Bavorsko, Horní Franky
Hrad Zwernitz vystavěn na úzké dolomitové skále. Poprvé zmíněn v roce 1156. Z pozdně románského hradu dochovány větší části. V 17. stol. vybudovány v podhradí skalní zahrady Sanspareil.
Hrad Zwernitz nad obcí Sansparei v bavorské Horní Falci
© Pavel Vítek 05/2001
Graficke pismenko Obec Sansparei s hradem Zwernitz najdeme v bavorských Horních Frankách. Leží asi 25 km západně od Bayreuthu a 98 km západně od českého Chebu. Hrad Zwernitz se vypíná nad obcí a zahrady najdeme pod hradem v obci.

historie

Hrad Zwernitz, který byl vystavěn na úzké dolomitové skále, byl poprvé zmíněn v roce 1156. Z pozdně románského hradu se dochovaly větší části, na kterých lze rozeznat typické hradební bloky. Kolem roku 1300 se stal oficiální rezidencí norimberských purkrabí a později markrabat z Kulmbachu a Bayreuthu. Ve 40. letech 17. století nechal markrabě Friedrich hrad opravit a vybudoval skalní zahrady Sanspareil, které jsou opravdovou romantickou

přestavěno
    není známo