Katedrála v Bamberku založena v 11. století. Dóm postaven se dvěma chóry a čtyřmi věžemi. Východní věže pozdně románské u západních jsou románská spodní patra a pokračují jako gotické. V interiéru hrobka papeže Klimenta II, náhrobek císaře Jindřicha II a socha jezdce na koni, Bamberger Reiter.
Dóm v bavorském Bamberku, katedrála zasvěcená sv. Petrovi a sv. Janovi
© Pavel Vítek 05/2001
Graficke pismenko Starobylé město Bamberk leží na řece Regnitz v bavorských Horních Frankách asi 110 km západně od Chebu. Toto univerzitní město má asi 70 000 obyvatel a je významným hospodářským a kulturním centrem.

historie

Katedrála v Bamberku byla založena na začátku 11. století římským králem a pozdějším císařem Jindřichem II. a jeho manželkou Kunhutou. Je stejně jako katedrála ve Špýru, Wormsu a Mohuči označována jako císařský dóm. Dnešní podoba chrámu se čtyřmi věžemi vznikla až po velkém požáru v roce 1185, kdy byl postaven téměř od základu nově. Časový rozdíl ve stavbě východních a západních věží je dobře vidět.

popis

Bamberský dóm zasvěcený sv. Petrovi a sv. Janovi byl postaven tak jako jiné velké románské kostely tehdejší doby se dvěma chóry a čtyřmi rohovými věžemi, které dosahují výšky 81 metrů. Západní věže byly ale postaveny později, až při obnově původního chrámu. Zatímco věže na východě jsou pozdně románské s masivními zdmi a románskými oblouky, u západních jsou románská jen spodní patra. Z nich vyrůstají štíhlé gotické věže, které jsou po obvodu

Německo
    Bavorsko