Původně renesanční tvrz, upravená barokně na zámek a dále v závěru 19. století (největší vrchol rozkvětu panství za manželů Chotkových, přestavba zámku a stavba kaple). Zámek s rozlehlým hospodářským dvorem a parkem, dochován v barokní úpravě. Vrácen původním majitelům a slouží charitě.
Hlavní zámecká budova se vstupním portálem, vlevo boční křídlo, od jihozápadu
Graficke pismenko Obec Volšovy leží nedaleko Sušice.
Prochází jí zelená turistická značka ze Sušice do Hartmanic (i středem zámeckého areálu).
Od obce směrem na Petrovice u Sušice leží přírodní park Kochánov a Naučná stezka rýžování zlata.
Jaroslav Špiroch, mapy.cz, 8.5. 2020

historie

Volšovy patřily do roku 1543 (skoro 500 let) břevnovskému klášteru, od kterého jí koupil Břetislav Švihovský z Rýzmberka a pak Kocové z Dobrše. Již ve 2. polovině 16. století zde stála renesanční tvrz, přestože první písemná zmínka o ní je až ze století sedmnáctého. Další zmínky o tvrzi jsou z r. 1646 (Markéta Kocová z Lub), r. 1686 (Arnošt Vojtěch Račín z Račína), r. 1696 (Johana Eva z Kadova). Od r. 1769 patřily Volšovy hraběti Janu Kryštofu

Sumava cz., Wikipedie, Jaroslav Špiroch, 8.5. 2020

popis

Zámek je prostá jednopatrová budova ve tvaru písmene L, s vystupující kaplí na jihovýchodě z hlavní budovy směrem do parku. Ze starších stavebních fázích se zachoval vstupní portál a klenby přízemních místností (valené a valené s výsečemi). Ostatní ozdobné prvky fasád zanikly během úprav v 19. století (v interiéru doloženy letopočtem 1886 nad vchodem) a po r. 1950. K památkově chráněnému areálu ještě patří sýpka, bývalé čeledníky, chlévy se

Pamatkovykatalog.cz, Wikipedie, Jaroslav Špiroch, 8.5. 2020
     Klatovy  ( KT)