Barokní obdélná kaple s polokruhovým uzávěrem a polygonální zvoničkou v hřebeni střechy, z druhé poloviny 18. století. V rohu ohradní zdi zámeckého parku. Příklad barokní venkovské zámecké kaple. Volně přístupná.
Graficke pismenko Loučová je malá vesnice, část města Hartmanic (asi 3km od něj), v okrese Klatovy. První písemná zmínka o ní pochází z r. 1389. Vesničkou prochází žlutá turistická stezka z Hartmanic na Petrovice u Sušice a Kolinec. U bývalého hostince dochováno lehké opevnění (tzv. řopík), z let 1936 - 38.
Jaroslav Špiroch, Wikipedie,mapy.cz, 2.5. 2020

historie

Zámecká barokní kaple Jména Panny Marie z druhé poloviny 18. století, sdílející osudy zámku v Loučové.
    Památkový katalog NPÚ,Jaroslav Špiroch, 2.5. 2020

popis

Kaple v severním nároží ohradní zdi parku zámku v Loučové. Je to obdélná stavba s půlkruhovým závěrem, překrytá sedlovou střechou, nad závěrem valbově zkosenou. Na hřebeni je vysoká šestiboká zvonička s lucernou a cibulí. Z boku je kaple osvětlena kasulovými okny, v závěru a nad vchodem kruhovými. V průčelí je prostý pravoúhlý vchod. Fasáda má členění rámováním s vpadlými lizénami, opírajícími se o sokl z hrubé omítky. Příklad barokní

Klatovy  ( KT)
    Loučová