Zachovalý přízemní obdélný zámek pravděpodobně z 18. století. V 19.stol. v majetku známého notáře,poltika a spisovatele na Sušicku, JUDr. Ambrože (přítel Tyla, Nerudy, Havlíčka,Friče,bratří Mrštíků aj.).U zámku park, v severním rohu jeho ohradní zdi zámecká kaple z pol.18.století. Soukromý majetek.
Hlavní průčelí zámku s dvojramenným vstupním schodištěm od jihu
Graficke pismenko Loučová je malá vesnice, část města Hartmanic (asi 3km od něj), v okrese Klatovy. První písemná zmínka o ní pochází z r. 1389.
Vesničkou prochází žlutá turistická stezka z Hartmanic na Petrovice u Sušice a dále Kolinec.
U bývalého hostince dochováno lehké opevnění (tzv. řopík), z let 1936- 38.
Jaroslav Špiroch, Wikipedie,mapy.cz, 2.5. 2020

historie

Zámek v Loučové byl vystavěn pravděpodobně v 18. století a vlastnili jej Khunové z Belasy. Vystřídal řadu majitelů. Nejznámější z nich byl JUDr. Josef Ambrož Gabriel, který ho vlastnil v polovině 19. století (kvůli finančním potížím ho prodává v r. 1870). JUDr.J.A.Gabriel byl notář, politik, spisovatel historické literatury o Sušicku, divadelních her, nakladatel a překladatel, přítel J.K.Tyla, K.Havlíčka, J.Nerudy, J.V.Friče, bratří

Sumava.cz,Jaroslav Špiroch, 2.5. 2020

popis

Přízemní barokní zámek obdélného půdorysu s mansardovou střechou, vystavěn pravděpodobně v 18. století. Uprostřed hlavního průčelí dvojramenné schodiště ke vstupu do zámku. Na středu střechy malá věžička s cibulovitou bání. Před zámkem dlouhý, obdélný blok hospodářských budov. Býval zde i pivovar. Za zámkem park, v jehož severním rohu ohradní zdi je zámecká kaple Jména Panny Marie (viz samostatné heslo).
    Mapy.cz,sumava.cz,Jaroslav Špiroch, 2.5. 2020
     Klatovy  ( KT)