Smírčí kříž z hrubozrnné žuly má výšku 95 cm, šířku 85 cm a tloušťku 28 cm. V minulosti byl označován jako „Švédský kříž“ (Schwedenkreuz), jeho doba vzniku ani důvod vytvoření však není ničím doložen. V pramenech bývá datován do období 14. až 16. století. Památkově chráněný od roku 1958.
© Milan Caha 05/2020
Graficke pismenko Smírčí kříž z hrubozrnné žuly má výšku nadzemní části 95 cm, šířku 85 cm a tloušťku 28 cm. V minulosti byl označován jako „Švédský kříž“ (Schwedenkreuz), jeho doba vzniku ani důvod vytvoření však není ničím doložen. Na kříži nejsou žádné nápisy ani symboly. V pramenech bývá datován velmi neurčitě, někdy do období 14. až 16. století. V 19. století byl na vrcholu osazen litinový kříž. Po vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestal být udržován a chátral. Od roku 1958 je památkově chráněný. Litinový kříž byl vyvrácen někdy v druhé polovině 20. století, přitom došlo k poškození horní části kamenného kříže. Při rekonstrukci snad na počátku 21. století byla odlomená část vrácena na původní místo a otvor po litinovém kříži byl vyplněn betonem.
    smírčí kámen
    Karlovarský kraj