Belfast City Hall
Čtyřkřídlá barokně neoklasicistní radnice na Donegallském náměstí v centru Belfastu. Dokončena r. 1906 podle návrhu Alfreda Brumwella Thomase. Nejvýznamnější ukázka této architektury v Irsku. Bohatá mramorová výzdoba vstupního interiéru a vitráže oken. Svému účelu slouží i dnes.
Hlavní severní průčelí.
Graficke pismenko Belfast je hlavní město Severního Irska. Se satelitními městy má přibližně 500000 obyvatel. Letecké spojení poskytují dvě letiště. Trajekty odtud plují do Skotska, Anglie a na ostrov Isle of Man. Dále má vlakové a autobusové spojení s Dublinem. V nedávné historii celé Severní Irsko proslulo občanskými nepokoji. Irští katoličtí nacionalisté a protestantští royalisté se tu již více než dvě století nemají rádi. Při nepokojích došlo k mnoha úmrtím na obou stranách. Policie je tu již tradičně sevřená mezi dvěma mlýnskými koly. Proto nepřekvapí místní verze policejních aut v podobě obrněných terénních vozů. Od roku 1998 panuje příměří a mladší generace ...
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 29.4. 2020

Historie Belfastu
    Jméno Belfast (Beal Feirste) znamená přístup k písečnému náspu. Po tomto náspu se přicházelo ke brodu přes řeku Lagan u jejího ústí do mořského zálivu Belfast Lough. Jméno Belfast se ale objevuje v písemných záznamech poprvé teprve v roce 1470. Městu předcházel hrad postaveny Anglonormany během okupace Irska v pokročilém 12. stol. Ten kontroloval výše zmíněný brod. V roce 1315 byl vypálen skotským invazním vojskem pod vedením Eduarda Bruce,

Pavel Semple, zdroj: (zdroj: W. Maguire, Belfast, a History, Carnegie Publishing Ltd, 2009), 29.4. 2020
    Belfast v 1. pol. 20. stol.
    V roce 1920 se stal Belfast hlavním městem Severního Irska. Tomu předcházelo několik hlavních událostí. Tou první byla silná kolonizace Ulsteru (severní provincie Irska) anglickými a skotskými usedlíky v 17. a 18. stol. Ti si vytvořili silnou probritskou identitu a silně vystupovali proti jakékoli formě irské nezávislosti na Británii. Druhou příčinou bylo zrušení irského parlamentu v Dublinu v roce 1800. Irsko bylo od té doby spravováno

Belfast získal status velkoměsta v roce 1888. V roce 1871 byla postavena první radnice v ulici Victoria Street, ta ale svou velikostí a výstavností brzy přestala vyhovovat. V roce 1895 padlo rozhodnutí o stavbě nové radnice. Do 25. října 1896 byly přijaty návrhy nové stavby podle stanovených kritérií. Celkové náklady na stavbu neměly překročit 150000 liber. Vítězný návrh předložil mladý architekt Alfred Brumwell Thomas z rodinné firmy E. Thomas

Pavel Semple, zdroj: (zdroj: P. Larmour, Belfast City Hall, An Architectural History, W&G Baird Ltd, Antrim, 2010), 29.4. 2020

popis

Radnice byla postavena ve stylu barokního neoklasicismu. Tento styl byl inspirován italskou a francouzskou renesancí. Byl ve své době symbolem slávy Britského impéria. Radnice je dnes nejvýznamnější ukázkou této architektury v Irsku. Čtyřkřídlá stavba s centrálním nádvořím byla postavena na obdélném půdorysu. Severní a východní křídla jsou jednopatrová, zbylá křídla jsou dvoupatrová. Středu hlavního severního průčelí dominuje široká válcová

Spojené království
    Severní Irsko