Původně tvrz ze 14.století, přestavěná renesančně, později nahrazená barokním loveckým zámkem. Po požáru v r. 1773 měla zámek nahradit velká pozdně barokní novostavba, avšak zůstala nedokončena (vystavěny pouze 2/3 stavby). Nedostavený zámek pak adaptován na cukrovar. Soukromý majetek.
Hlavní zámecká budova od Chocomyšlského rybníka
Graficke pismenko Obec Chocomyšl se nachází v okrese Domažlice v Plzeňském kraji. Obcí prochází silnice mezi Kolovčí a městem Klatovy. První písemná zmínka pochází z r. 1365. Nedaleko leží obec Chudenice, úzce spojená se šlechtickým rodem Černínů.
24.4. 2020

historie

Původním sídlem byla tvrz, stojící zde patrně již ve 14.století. První zmínka o ní pochází z r. 1545 (Volf Chocomyslšký z Wildenfelsu, v majetku tohoto rodu do r. 1583). Roku 1711 získali Chocomyšl Černínové z Chudenic. Za Františka Josefa Černína byla r. 1720 tvrz, jenž mezitím prošla renesanční přestavbou (nároží opatřena polygonálními věžemi) nahrazena barokním loveckým zámkem (autorem černínský architekt František Maxmilián Kaňka). Počátkem

Hrady,zámky a tvrze západních Čech,Brych,Rendek,nakl.Academia2016, MAS Pošumaví z.s.,Hrady,zámky a tvrze v Čechách,na Moravě a ve Slezsku,nakl.Svoboda1985,Jaroslav Špiroch, 25.4. 2020

popis

Původní zaniklou podobu sídla známe z veduty kolem r. 1720 - vstupní křídlo flankované po stranách dvojicí polygonálních věžovitých rizalitů i detail štítu s hodinami. Dnešní monumentální pozdně barokní patrová budova zámku s mansardovou střechou má dnes střízlivé fasády. Vstupní průčelí zdůrazňuje trojice rizalitů s trojúhelníkovými štíty. Střední, nejvyšší osový rizalit má jednoduchý segmentově ukončený vstupní portál, k němuž vede ze strany

Hrady,zámky a tvrze západních Čech,Brych,Rendek,nakl.Academia,2016,Jaroslav Špiroch, 25.4. 2020

Shocart turistické mapy 1:100 000