Kaple sv. Cyrila a Metoděje u Polní cesty do Řimic byla postavena na památku smrtelného zranění místního starosty Josefa Hajíčka dne 14. února 1869 při oslavě tisíciletého výročí úmrtí sv. Cyrila 14. února r. 869.
© Luděk Vláčil 04/2020
Graficke pismenko Měník (dříve Měnínek) je malá moravská vesnice v okrese Olomouc náležející k obci Bílá Lhota od níž leží asi 1 km východě. Na katastru vsi se rozkládá část přírodní památky Třesín. Na území vesnice stojí také dvě kaple, přímo v Měníku je kaple Panny Marie Růžencové a u polní cesty do Řimic stojí v dominantní poloze kaple sv. Cyrila a Metoděje, od které je krásný výhled.

historie

Kaple sv. Cyrila a Metoděje byla postavena po roce 1869 na památku smrtelného zranění místního starosty Josefa Hajíčka při oslavě tisíciletého výročí úmrtí sv. Cyrila, jenž zemřel 14. února 869 v Římě. Tuto tragickou událost připomíná kamenná deska na venkovní straně půlkruhového uzávěru kaple s textem: Na památku smrtelného poranění JOSEFA HAJNÍČKA rolníka a starosty z Měníka při oslavě tisíciletého úmrtí sv. CYRILA. dne 14. února 1869. Další

Olomouc  (OL)
    Měník