Důvod vzniku tohoto křížového kamene není znám. Podle vyobrazených kol lze usuzovat na to, že připomíná nehodu povozu. Poprvé jej uvádí místní badatel Vilém Richlý z Mirošova v roce 1885. Tehdy měl výšku 115 cm, dnes má nad zemí výšku 77 cm. Do jeho horní části byl druhotně vsazen litinový kříž.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Důvod vzniku tohoto křížového kamene není znám. Podle vyobrazených kol lze usuzovat na to, že připomíná nehodu povozu. Poprvé jej uvádí místní badatel Vilém Richlý z Mirošova v roce 1885. Tehdejší vzhled kamene zachytil na akvarelu - tehdy měl kámen dlouhou nohou s rozštěpením dole a celkovou výšku 115 cm. Dnes má kámen nad zemí výšku 77 cm široký je 54 cm x 16 cm. Na přední straně vystupuje reliéf latinského kříže, pod jehož rameny jsou dvě kola, každé s šesti loukotěmi. Do horní části kamene byl druhotně zasazený jednoduchý litinový kříž. Kámen dříve stával hned vedle budovy bývalé školy, dnes je posunut a okraj školní zahrady, nad přilehlou ulici. Kámen není památkově chráněn.
Milan Caha (zdroj: různé internetové zdroje), 19.4. 2020
    smírčí kámen