Pozdně barokní budova byla postavena v době vzniku židovského ghetta, někdy mezi lety 1708 až 1720. Budova sloužila jako obecní dům, byt rabína a od roku 1781 jako škola. Před rokem 1929 ji prodala židovská obec do soukromých rukou a poté sloužila k obytným účelům. Památkově chráněná od roku 2004.
© Milan Caha 09/2012
Graficke pismenko Pozdně barokní budova byla postavena v době vzniku židovského ghetta v Lomnici, pravděpodobně někdy mezi lety 1708 až 1720. Budova, která patřila lomnické židovské náboženské obci, sloužila jako obecní dům, byt rabína a škola. Škola byla zřízena dvorským dekretem z 26.5.1781. Vyučovacím jazykem byla němčina a škola byla financována židovskou obcí. Poslední lomnický rabín Simon Wolfsohn zde ukončil svoji činnost v roce 1919. Po úbytku židovských žáků sloužila budova nějakou dobu jako škola křesťanská. Před rokem 1929 prodala židovská obec školní budovu do soukromých rukou a poté sloužila k obytným účelům. Budova si prošla úpravou v první ...
Milan Caha (zdroj: https:/www.pamatkovykatalog.cz a http://www.lomnice.cz/zidovska-skola/d-38340/p1=5530), 13.4. 2020
     Brno-venkov  (BO)
    Lomnice