Kaplička byla postavena na bývalé návsi v r. 1929 spolu s dalšími dvěma stejnými stavbami. Za vzor jim posloužila čtvrtá stejná kaplička stojící „u kříže“. Tyto čtyři kaple sloužily k svátku Božího Těla. K obnovení starodávné tradice, zakázané nacisty a následně komunisty, došlo v r. 2001.
Kaplička na křižovatce vedle obchodu a základní školy
© Luděk Vláčil 04/2020
Graficke pismenko Obec Libhošť leží na severovýchodní Moravě asi 5 km severovýchodně od Nového Jičína. Nejvýraznější dominantou obce je kostel svatého Jakuba, u něhož stojí socha sv. Jana Nepomuckého a fojtství. V Libhošťi je také bývalý větrný mlýn a čtyři kapličky, které jsou zajímavé tím, že jsou všechny naprosto stejné.

historie

V Libhošti byly v roce 1929, kolem bývalé návsi, postaveny tři naprosto stejné kapličky. Čtvrtá stejná stavba „u kříže“ je staršího data a posloužila jako vzor pro tři mladší. Tyto čtyři kaple sloužily k svátku Božího Těla. Základem těchto oslav byly průvody věřících, které v pomyslném kruhu okolo kostela obcházely čtyři oltáře, symbolizující čtyři evangelia. Při každém zastavení se četly úryvky evangelií pronášené do čtyř světových stran.

Luděk Vláčil - zdroj: Libhošťský zpravodaj Ročník XIX. Číslo 6 – Červen 2017 a další, 10.4. 2020
     Nový Jičín  (NJ)