Hrady.cz
Sousoší Kalvarie na paměť neštěstí, ke kterému došlo 20. 6. 1753 v muničním skladu dělostřeleckého cvičiště nad Týnem nad Vltavou. To fungovalo jako základna obrany vltavotýnského mostu v letech 1749–78.
Graficke pismenko Nad Týnem bylo vícekrát v historii umístěno dělostřelectvo bránící strategický přechod přes Vltavu, neboť další most byl až v Praze. Tato skutečnost vedla v roce 1749 ke zřízení velkého dělostřeleckého cvičiště právě v těchto místech, které zde bylo v provozu až do roku 1778. Pískovcové sousoší Kalvárie je na místě skladu a laboratoře, kde 20.6.1753 došlo k velkému výbuchu při přípravě atrakcí pro ohňostroj na počest návštěvy císařovny Marie Terezie. Při výbuchu bylo zabito 43 osob a dalších 48 zraněno.