Doba vzniku architektonicky nevýrazné výklenkové kaple stojící při jihovýchodním okraji Cakova není známa. Ve výklenku s mříží jsou sošky Panny Marie a sv. Josefa s Ježíškem.
© Luděk Vláčil 04/2020
Graficke pismenko Hanácká ves Cakov nacházející se v okrese Olomouc je místní částí obce Senice na Hané, od níž leží asi 4,5 km západně. Dominantou vsi je barokní kaple sv. Floriána z roku 1833 stojící na návsi u hlavní silnice. Před vchodem do kaple stojí kamenný kříž a pomník obětem světových válek. Kolem vsi prochází naučná stezka Elišky z Kunštátu, která prochází poutním areálem Stará voda s malou kapličkou P. Marie a kolem výklenkové kapličky nacházející se při jihovýchodním okraji Cakova. Kolem této kapličky vede také žlutě značená turistická cesta a cyklotrasa č. 6025.
     Olomouc  (OL)
    Cakov