hrad Radkov

Kočičí zámek
Reliéfní zbytky hrádku zvaného Kočičí zámek, o jehož založení a vzniku v historických pramenech není žádná zmínka. Sporé nálezy z lokality datují její existenci do 13. a 14. století
Hradní jádro od severu
Graficke pismenko Radkov se zmiňuje roku 1358, kdy se po něm píše Jarek. Možná je to on, kdo v roce 1367 vystupuje jako Jaroslav Morava, navíc s bratrem Čéčem a Zdichem Rušem z Radkova. Vladyků s tímto přídomkem se do konce 14. století uvádí celá řada. Snad proto mělo úsilí pánů z Hradce o připojení vsi k Telči dlouho negativní výsledky a na počátku 15. století ji drželi jen část. O tvrzi však není řeč vůbec, ani v roce 1482, když ves od Hynka a Oldřicha z Maříže konečně koupili celou.
Hrádek či tvrz se nachází na skalní vyvýšenině nad levým břehem Dyje. Jeho oválný centrální pahorek má dnes osy 15 a 11 m. Na přístupové straně je chráněn půlkruhovým valem a příkopem z části vytesaným ve skále. Jádro je oproti němu vyvýšeno o 4,5 m.
D.Dohňanský - zdroj: M.Plaček- Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí; V.Nekuda + J.Unger - Hrádky a tvrze na Moravě, 27.3. 2020
     Jihlava  (JI)
    Radkov