Renesanční zámek začala v roce 1564 budovat Alena Meziříčská z Lomnice, čehož dokladem je erb a portál se stejným letopočtem v prvním patře zámku. Po její smrti patřil zámek dědicům jejího druhého manžela Václava nejstaršího Berky z Dubé a Lipé a to až do roku 1706. V roce 1709 připadl cisterciáckému klášteru ve Žďáru nad Sázavou.
© Milan Caha 10/2012
Graficke pismenko Vdova po majiteli velkomeziříčského panství Zikmunda Helta Alena Meziříčská z Lomnice přistoupila v roce 1764 k výstavbě zámku a dvora v Novém Veselí. Zámek byla jednopatrová budova zdobená v prvním patře arkádovou chodbou obrácenou do nádvoří. Po její smrti roku 1610 přebírá majetek Lev Burian Berka z Dubé, po něm jeho syn Matěj Ferdinand Berka. Ten zemřel bez dědiců v roce 1644, čímž došlo ke sporům o vlastnictví mezi rodem Berků a Furstenberků. Až v roce 1669 byl za právoplatného dědice uznán František Antonín Berka z Dubé. V roce 1709 tehdejší majitelka Nového Veselí Františka Beatrice Kinská rozená Berková postoupila ...
Dohňanský D. - zdroj : F. Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 24.3. 2020
    přestavěno