Venkovská usedlost v základech pocházející z 18. stol., je tvořena domem usedlosti, východním dvorním křídlem a severní hospodářskou budovou. Objekty jsou uspořádány tak, že obklopují vnitřní dvůr. Od r. 1958 je areál chráněn jako kulturní památka ČR.
© Luděk Vláčil 03/2020
Graficke pismenko Ludmírov je menší Moravská obec ležící v Olomouckém kraji v okrese Prostějov. Dominantní stavbou obce je kaple sv. Anny. Ke kulturním památkám patří kaple sv. Libora, boží muka a venkovská usedlost čp. 23.,která se nachází na východním okraji obce. V katastrálním území Ludmírova stojí za navštívení přírodní památky Průchodnice, Rudka a Skalky.

historie

Ludmírovská venkovská usedlost stojící na východním okraji obce je tvořena domem usedlosti, východním dvorním křídlem a severní hospodářskou budovou. Objekty usedlosti jsou uspořádány tak, že obklopují vnitřní dvůr. Několikrát upravovaný statek v základech pocházející z 18. století. Od roku 1958 je areál chráněn jako kulturní památka ČR.
    Luděk Vláčil - zdroj: pamatkovykatalog.cz, 14.3. 2020
     Prostějov  (PT)