V letech 1713-1718 byl na místě staršího dřevěného kostela postaven zděný barokní kostel sv. Mikuláše. Do současné novorománské podoby byl uveden rozšiřující přestavbou probíhající v letech 1867-1871, kdy bylo změněno i patrocinium. Od r. 1999 je chráněn jako kulturní památka ČR.
Kostel a fara v pozadí
© Luděk Vláčil 03/2020
Graficke pismenko Menší středomoravská obec Kladky (německy Rom) se nachází v Olomouckém kraji v okrese Prostějov v přírodním parku Kladecko. Dominantou Kladek je římskokatolický farní kostel Sv. Cyrila a Metoděje s farou. Obcí prochází modrá turistická značka vedoucí Kladeckým údolím od Nectavy k Milkovu. Obcí protékají potoky Věžnice a Špraněk, které jižně od Kladek i pramení.

historie

První přímá zmínka o kostele v Kladkách je v urbáři z roku 1581. Původně byl kostel celý dřevěný, což dokládá zpráva z roku 1696, kdy se uvádí, že se nachází již ve špatném stavu. V letech 1713-1718 byl na místě původní dřevěné stavby postaven zděný barokní kostel. Dne 2. řijna 1718 byl nový kostel sv. Mikuláše vysvěcen. Z této stavby se dodnes dochoval barokní presbytář sv. Mikuláše. Počátkem 19. století přestal kostel rostoucímu počtu obyvatel

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz, https://farnostbohuslaviceuk.webnode.cz a další, 21.3. 2020

popis

Kostel je jednolodní stavbou orientovanou presbyteriem k jihu. Obě severní nároží a boční stěny lodi jsou zpevněny zděnými opěrnými pilíři dobíhajícími až ke střešní římse. Pentagonální presbytář je nižší než hlavní loď. Z východní strany přiléhá k lodi nižší pentagonální kaple sv. Mikuláše, která je dochovaným presbytářem staršího barokního kostela z 18. stol. V ose kaple vystupuje ze západní stěny hlavní lodi rizalit s bočním vstupem. Hmota

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz a další, 21.3. 2020
     Prostějov  (PT)