Barokní pískovcový sloup s kovovým křížkem nechal roku 1739 postavit sládek pivovaru ve Škvorci Václav Šlais spolu s jeho ženou Kateřinou. Sloužil jako poděkování Bohu a Panně Marii za ochranu během morové epidemie. R. 2006 byl sloup poškozen a poničená hlavice je uložena v Novém zámku ve Škvorci.
© Milan Caha 02/2020
Graficke pismenko Barokní pískovcový sloup s kovovým křížkem nechal u cesty mezi Škvorcem a Hradešínem postavit roku 1739 sládek pivovaru ve Škvorci Václav Šlais spolu s jeho ženou Kateřinou. Sloup vyjadřoval poděkování Bohu a Panně Marii za ochranu jejich rodiny během morové epidemie. Na hranolovém soklu je reliéfní Kristův monogram IHS, na další straně soklu je pivovarský znak s iniciály donátora W(ACLAW) SS(LAIS) a šestiřádkový nápis s chronogramem: TENTO KŘIŽ WYST(A)WEN GEST KE CTI A CHWALE BOŽI TEŽ KE CTI NEISVETEISY RODICCI BOZY MARIE PANNY. WYSTAWEN GEST NAKLADEM WACLAWA SLAISE TEŽ CATEŘINY MANŽELKY GEHO. AN(N)O 1739. V roce 2006 byl sloup poškozen a poničená hlavice je uložena v Novém zámku ve Škvorci.
Milan Caha (zdroj: Psota J. ml., Kyselová P., Bednář M., Jindřich J.: Drobné památky v Úvalech a okolí. Klub přátel historie a přírody Úval a okolí 2009), 16.3. 2020
    křížek, boží muka
     Praha-východ  (PH)