Židovský hřbitov v Lovosicích leží v severní části městského hřbitova, založen byl v roce 1872, poničili jej nacisté a zrušen byl za komunistické vlády. Novorománská obřadní síň dodnes k pohřbům.
Židé žili v Lovosicích již od středověku v židovské čtvrti, zrušené v období reálného socialismu, od roku 1704 měli ve městě synagogu zbořenou nacisty za II. světové války. První hřbitov postavený snad roku 1714 byl zlikvidovaný roku 1956. Stál mezi dnešní Vodní ulicí a jižní částí Dlouhé ulice a v současnosti je na jeho místě sídliště. Současný komunální hřbitov byl na severním okraji města zřízen roku 1872 a jeho zadní část byla používána k pohřbívání židovských zemřelých. Poslední člověk zde byl uložen k poslednímu odpočinku roku 1978. Stojí zde novorománská obřadní síň, se secesními prvky, využívaná i dnes k pohřbům všech zemřelých. V letech 1982 - 85 prošla rekonstrukcí. Židovský hřbitov zničili nacisté již po záboru Sudet roku ...
Martin Prudký podle Židovské památky v Čechách a na Moravě - J. Fiedler, www.meulovo.cz, 8.3. 2020

Shocart turistické mapy 1:100 000