Nyní již zrušený hřbitov z roku 1786. Součástí je hřbitovní kaple z roku 1846, vznikla na podnět rodiny Kleinů. V roce 1999 plocha hřbitova zrekultivována. U hřbitova unikátní lipová alej.
Graficke pismenko Dnes již zaniklý hřbitov v Loučné nad Desnou, ležící naproti zámku, vznikl v roce 1786. Sloužil obcím Filipová, Kociánov a Vízmberk (Loučná). Důvodem vzniku bylo kromě vzdáleného hřbitova v Rejhoticích i to, že v zámku vznikl farní kostel. Záhy byla na hřbitově postavena kaple v empírovém slohu. Mecenáši stavby byl rod průmyslníků Kleinů. Stalo se tak roku 1846. Poslední pohřby se zde prováděly v šedesátých letech 20. století. Důvodem zániku byla nízká hladina spodních vod. Samotný hřbitov vznikl na pozemku bývalého panského dvora. Hřbitov býval obklopen jeho budovami - pivovarem, palírnou či vrchnostenskými budovami. Objekty však byly časem ...
Rozehnal Ivo - zdroj - infotabule v místě, 3.3. 2020
     Šumperk  (SU)