Bývalé skladiště s obchodem na Starém trhu. Jediné místo, kde mohli cizí obchodníci v Tallinnu prodávat zboží. Dům postaven v letech 1655–1656. Na konci 19. stol. přestavěn na kanceláře a byty. V 2. pol. 20. stol. vrácen do původní podoby. Dnes restaurace a obchod.
Budova skladiště. Napravo je ulice Vanaturu kael (Krk Starého trhu) a středověká radnice.
Graficke pismenko Na rohu ulic Vana turg (Starý trh) a Vanaturu keel (Krk Starého trhu) stojí zajímavá budova bývalého tržního skladiště z pol. 17. stol. Její adresa je Vana turg 1 a zároveň Vanaturu kael 12. Dnes je v ní vyhlášená restaurace Olde Hansa, která se specializuje na středověkou kuchyni. Především v letní sezóně je tu navozena středověká atmosféra za pomoci hudby a dobových kostýmů.
Budova přitahuje pozornost kolemjdoucích, středověk ale nepamatuje. Za tím účelem je třeba se otočit a věnovat pozornost mnohem méně nápadnému, ale vskutku pozdně středověkému domu s adresou Vana turg 6. V ulici Vanaturu keel je cestou k radnici další středověký dům Hopner.

historie

Jméno ulice Vana turg v estonštině znamená Starý trh. Bylo to jediné místo ve městě, kde bylo cizím obchodníkům povoleno prodávat zboží. Museli za to ale zaplatit drahé clo. Ve středověku byl tento trh znám jako Dolní trh. Zmiňován je například v roce 1368. Trh měl své vlastní skladiště. Budova skladiště se 26. srpna 1654 zřítila. V letech 1655–1656 byla na jejím místě postavena dnešní budova nového skladiště. Na stavbě se podíleli zedníci

popis

Skladiště na Starém trhu má půdorys lichoběžníku. Je to dvoupatrová stavba se dřevěnými stropy. V jižní části domu má každé podlaží jednu velikou skladovací místnost. V té přízemní je dnes restaurace. Na úrovni podkroví jsou nad ulicí patrné vysunuté trámy pro kladky. Těmi se vytahovalo zboží do horních pater skladiště. V severní části domu má každé podlaží po dvou menších místnostech. V přízemí je dnes obchod se samostatným vstupem na severní

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule)., 28.2. 2020
    Estonsko