Počátky tvrze lze možná spojit s rokem 1311, kdy ves přechází do soukromých rukou. Do té doby byla majetkem čejkovických templářů, kteří ale měli v Čejkovicích opevněnou komendu a nic podobného ve Vrbici nepotřebovali. Výslovně se ovšem tvrz připomíná až roku 1408, kdy patřila Bočkovi ze Želic.
Pohled na vinohrad v trati Babí hora, jenž stojí na místě bývalého tvrziště.
Graficke pismenko Už v roce 1356 se podle ní pravděpodobně psal Velislav. Jeho syn Hanuš roku 1381 prodal vrbické zboží Hrzkovi ze Želic. První zmínka o tvrzi pochází ale až z roku 1408, kdy ji Boček ze Želic zapsal Jindřichovi a Vlčkovi ze Soběbřich.Tvrz patrně zanikla v husitských válkách a v roce 1464 již není uváděna. V žádné literatuře o tvrzi není téměř zmínky, ale díky vrstevnicové katastrální mapě víme, že areál měl tvar oválu s celkovou délkou os 75 m a 60 m, a to včetně okružního příkopu a valu o průměrné šířce 15 m. Tento hrádek stal na severním konci údolí Vrbičanky a to asi 800 m severovýchodně od pramene tohoto potoka ...
D.Dohňanský, zdroj: F.Musil, M.Plaček - Zaniklé hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska, 27.2. 2020
    zaniklý