Původně románský kostel založený r. 1136 olomouckým biskupem Jindřichem Zdíkem byl později přestavěn v gotickém a následně barokním slohu. V kostele se dochoval gotický zvon, který je jedním z nejstarších na Moravě. Nedílnou součástí areálu je fara z r. 1713.
PINAME 190441
© Luděk Vláčil 02/2020
PINAME 190431 PINAME 190432 PINAME 190433 PINAME 190434 PINAME 190435 PINAME 190436 PINAME 190437 PINAME 190438 PINAME 190439 PINAME 190440 Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa
Graficke pismenko Moravské město Blansko leží v Jihomoravském kraji v údolí řeky Svitavy asi 19 km severně od Brna. Nejstarší stavbou města je římskokatolický farní kostel sv. Martina stojící na pravém břehu řeky Svitavy. Kostel je významným zastavením na evropské stezce sv. Martina "Via Sancti Martini". Kostelní věž slouží i jako vyhlídková věž. Je přístupná v červenci a srpnu v návštěvních hodinách: úterý–sobota od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin a neděle od 13 do 16 hodin. Mimo sezónu je věž otevřena: duben – červen, září – říjen So: 9:00–12:00 a 13:00 – 16:00 hod. Interiér je přístupný v době konání bohoslužeb. K dalším památkám města patří zámek a dřevěný chrám sv. Paraskevy z Podkarpatské Rusi dnes sloužící jako kostel Církve československé husitské.

historie

První prokazatelná historická zpráva o Blansku pocházejí z roku 1131, kdy se spolu s Rájcem uvádí jako bohaté statky olomouckého biskupství. Proto se také roku 1136 olomoucký biskup a držitel Blanska Jindřich Zdík rozhodl postavit zde kostel. Kvůli sporu byly práce pozastaveny. Stavba byla započata roku 1138 a k jejímu dokončení došlo o dva roky později. Kostel byl roku 1140 posvěcen samotným biskupem Zdíkem. Původně se jednalo o jednoduchou

Luděk Vláčil - zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska 1 A/L, Bohumil Samek, ACADEMIA 2003, https://www.farnostblansko.cz a další, 14.2. 2020

popis

Dnešní jednolodní stavba obsahuje v jihozápadním nároží lodi a v celé délce její západní stěny zeď asi z poloviny 13. století. Zeď včetně štítu byla postavena z velkých kamenných kvádrů položených do řádků na vápennou maltu. Štít byl prolomen úzkým obdélníkovým oknem se špaletou otevřenou dovnitř. Pozdně gotický portál svědčí o úpravách v polovině 15. století. Dřevěné zařízení interiéru je z části rokokové. Od roku 2003 jsou v kostele nové

Luděk Vláčil - zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska 1 A/L, Bohumil Samek, ACADEMIA 2003 a další, 15.2. 2020
     Blansko  (BK)
    Blansko