Zámeček v barokním stylu si nechala někdy po roce 1693 postavit majitelka pohořelického panství hraběnka Marie Paarová. Souběžně se zámkem byla založena i poměrně velká zámecká zahrada.
Hlavní jv.průčelí směřující do školního dvora
Graficke pismenko Hraběnka Marie Paarová si coby majitelka pohořelického panství nechala po roce 1693 postavit rezidenční budovu - zámek v blízkosti tehdejšího mlýnského náhonu v severní části historického jádra města. Byla to nevelká barokní jednopatrová budova s valbovou střechou. Ale již v roce 1715 hraběnka svůj pohořelický majetek postoupila švagrovi Filipovi Ludvíkovi Sinzendorfovi. Relativně nový zámek tak ztratil svůj rezidenční charakter. Na konci 60. let 19. století tehdejší majitel židlochovického statku arcivévoda Karel Ferdinand postoupil zámek k umístění obecné školy. V podstatě celou dobu zámek sloužil potřebám školy, buď jako vlastní škola nebo její ...
D.Dohňanský podle F.Musil : Neznámé zámky Moravy a Slezska, 11.2. 2020
     Brno-venkov  (BO)