Bývalé správcovské sídlo, jež bylo letitou součásti hospodářského dvora, převzalo status "zámku" pravděpodobně až ve 20. století. Důvodem může být fakt, že v 19. století byla většina majitelů tohoto sídla nešlechtického původu.
Pohled od jv.
Graficke pismenko Vznik obce Žukov spadá do roku 1229. Ale až ve 2. polovině 15. století dochází k rozdělení na Žukov Horní a Dolní. Založení dvora se správcovským sídlem není přesně datováno. Držitelé statku se často střídali a rekrutovali se zpravidla z příslušníků slezské nižší šlechty. Až v roce 1836 je na mapě stabilního katastru zachycen dvůr, v jehož severozápadní části stálo správcovské sídlo. Byla to výstavná obytná celozděná budova, a to na rozdíl od zpravidla dřevěných hospodářských budov. V roce 1922 koupil velkostatek Alois Branný a v držení jeho dědiců byl až do roku 1951, kdy zámeček a dvůr přebírá zemědělské družstvo. Celý dvůr - kromě ...
D.Dohňanský - zdroj: F.Musil - Neznámé zámky na Moravě a ve Slezsku, 30.1. 2020
     Karviná  (KA)