Typický lovecký letohrádek z 19. stol. nacházející se v kralické, především daňčí oboře, sloužící k odpočinku a krácení dlouhých chvílí tehdejší náměšťské šlechty.
Zápdní strana letohrádku
Přístupové cesty vedou jak od Náměšti n.O., tak z Kralic či Otradic. Ovšem do obory je z logických důvodů vjezd zakázán, a to i cyklistům.
3.2. 2020

historie

Původně volný "velký les v okolí hradu náměšťského", do něhož bylo nasazeno velké množství daňků, se stal ohrazenou oborou za panování rodu Žerotínů v průběhu 16. století. Až v 19. stol. v ní nechal tehdejší majitel panství Jindřich Haugwitz postavit lovecký "odpočinkový" letohrádek, jenž se stal stavební dominantou obory. V roce 1945 přešel zámeček do majetku státu. Je to klasicistní jednopatrová oktagonální stavba s mansardovou stanovou

D.Dohňanský, OÚ Kralice n.O., F.Musil : Neznámé zámky Moravy a Slezska., 29.1. 2020
     Třebíč  (TR)