Jeden z nejmladších zámků na Moravě, a to ve smyslu šlechtického sídla, byl založen v r. 1912 jako letní sídlo Alberta Herberštejna, příslušníka význačného šlechtického rodu vlastnícího Dolnokounické panství. Z tohoto důvodů byla nejkratší i "životnost" zámku.
Bývalý zámeček od severu
Graficke pismenko Obec Střelice patřila od založení v r. 1375 až do r. 1782, kdy ho Josef II. zrušil, kartuziánskému klášteru v Králově Poli. Roku 1825 se staly Střelice součástí panství Hajany, kde už pravděpodobně stál tamější zámek. Z tohoto důvodu a z důvodu, že Střelice nebyly centrem samostatného panství, nevzniklo zde žádné typické středověké šlechtické sídlo. Až v letech 1912-1914 si zde nechal Albert Herberštejn postavit zámeček s pseudobarokními prvky. V důsledku vypuknutí 1. světové války nebyl zámeček zcela dokončen. V roce 1918 zámeček odkupuje řád sester dominikánek, který stavbu dokončuje a zřizuje v něm ústav pro mentálně postižené děti. ...
D.Dohňanský - zdroj: F.Musil - Neznámé zámky na Moravě a ve Slezsku, 28.1. 2020
    přestavěno