Pozdně barokní neorientovaný obdélný kostel s půlkruhovým závěrem z let 1755–1760. Vystavěn Wolfgangem Filserem na náklady baronů de Klee. V roce 1836 klasicistně přestavěn, tehdy získal dvouvěžové průčelí i nové trojramenné schodiště. Mobiliář z přelomu 18. a 19. stol. Chráněn od roku 1958.
© Milan Caha 10/2011
Graficke pismenko Batelov (německy Battelau) je městys ležící po obou stranách historické česko-moravské zemské hranice. Má dlouhou historii, sahající do 13. století. Na jeho území lze nalézt řadu dalších památek – dva zámky, hřbitovní kostel, židovskou čtvrť se synagogou a hřbitovem, několik plastik a řadu božích muk a křížů. V Batelově je železniční nádraží a projíždí jím řada autobusových spojů. Cyklisté zde najdou několik cyklotras, pěší turisté mohou využít dvě značené turistické trasy a naučnou stezku.
13.2. 2020

historie

Pozdně barokní neorientovaný obdélný kostel s půlkruhovým závěrem vystavěl v letech 1755-1760 Wolfgang Filser na náklady majitelů zdejšího panství baronů de Klee. Výstavbu inicioval Jan Kryštof Burkhardt de Klee, který koupil zdejší panství v roce 1731, dokončil ji jeho syn František Ludvík. Kostel pravděpodobně stojí na místě prosté jednolodní svatyně ze 14. století. V roce 1836 byl kostel klasicistně přestavěn, v rámci této přestavby získal

Milan Caha (zdroj: https://pamatkovykatalog.cz, wikipedie a http://www.dedictvivysociny.cz), 13.2. 2020
     Jihlava  (JI)
    Batelov