Pozdně barokní kaple z roku 1770 je ukázkou drobné barokní sakrální stavby lidového charakteru. Je zděná, obdélná s tříbokým ustupujícím kněžištěm. Vstupní průčelí má barokně tvarovaný štít, nad ním je čtyřboká zvonice s cibulí, makovicí a dvojramenným křížem. Kaple památkově chráněna od r. 1958.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Rácov (německy Raztau) je vesnice ležící 3 km jižně od městyse Batelov, jehož je od roku 1989 místní částí. Poprvé uváděna je roku 1529. Do obce zajíždí autobus z Batelova, Jihlavy a Třeště, prochází jí značená cyklotrasa č. 5092. V katastru obce jsou památkově chráněna dvoje boží muka a kamenná vodní nádrž z roku 1791. Nad Dolním mlýnem, při silnici na Batelov, je chráněný jalovec s obvodem kmene 95 cm a výškou 7 metrů. Jižně od obce bývalo tvrziště tvrze Lísek ze 14. století s dochovanými příkopy a valy, to však bylo zničeno v 80. letech 20. století.
14.2. 2020

popis

Pozdně barokní kaple z roku 1770 je ukázkou drobné barokní sakrální stavby lidového charakteru. Kaple je zděná, obdélná s tříbokým ustupujícím kněžištěm. Vstupní průčelí má barokně tvarovaný štít, nad ním je čtyřboká zvonice s cibulí, makovicí a dvojramenným křížem. Vchod s jednoduchým obdélným portálem je chráněn tepanou mříží. Kněžiště je zaklenuto nízkou oválnou kopulí, loď pruskou klenbou se dvěma pásy. Triumfální oblouk je segmentový.

Jihlava  (JI)
    Rácov