Barokní pískovcové sousoší se sestává z postavy Jana Nepomuckého v životní velikosti a dvou andílků vedle jeho nohou na pískovcovém podstavci. Sousoší údajně vzniklo v dílně slavného barokního sochaře Františka Ignáce Platzera někdy kolem roku 1760. Památkově je chráněno od roku 1958.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Barokní pískovcové sousoší se sestává z postavy Jana Nepomuckého v životní velikosti a dvou andílků vedle jeho nohou na pískovcovém podstavci. Sousoší údajně vzniklo v dílně slavného barokního sochaře Františka Ignáce Platzera někdy kolem roku 1760. Na podstavci je reliéf znázorňující rozhovor Jana Nepomuckého s králem Václavem IV. Andělé po stranách drží předměty související se světcovým životem a umučením – biret, pouta, pochodeň. Sousoší je památkově chráněno od roku 1958.
    socha, monument
     Benešov  (BN)