Barokní socha z červeného nučického pískovce vznikla r. 1634, tedy téměř sto let před Janovým svatořečením. Světec je oblečen v tradiční roucho, v rukou drží krucifix. Na podstavci je pamětní nápis s chronogramem a reliéf s motivem svržení světce do Vltavy. Socha památkově chráněna od r. 1958.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Mnichovice jsou poprvé uváděny v roce 1135, v roce 2000 byly povýšeny na město. Jsou snadno dostupné hromadnou dopravou, jak autobusem tak vlakem. Městem prochází červená a zelená turistická trasa, Mikešova cesta inspirovaná dílem Josefa Lady a okruh naučné stezky Krásné vyhlídky. Kromě této sochy zde jsou další pamětihodnosti: kostel Narození Panny Marie a sloup se sochou Panny Marie na náměstí, barokní fara nad kostelem, Štefánikova mohyla na Šibeničním vrchu a velmi zajímavý Zittův mlýn na Struhařovském potoce.
17.1. 2020

historie

Barokní socha sv. Jana Nepomuckého z červeného nučického pískovce vznikla r. 1634, tedy dříve než kult Jana Nepomuckého a téměř sto let před jeho svatořečením. Na dnešní stanoviště byla z původního místa před č. p. 126 přenesena v roce 1941. Postava světce se opírá kolenem levé nohy o klekátko, u nohy má dvě hlavičky andílků. Světec je zobrazen jako kněz v rouchu, klerice, rochetě, almuci a s biretem na hlavě, v rukou drží krucifix. Na

socha, monument
     Praha-východ  (PH)