Pozdně barokní kaple z roku 1749, cca v polovině 19. století přestavěna do současné podoby. Je obdélná, s trojboce uzavřeným presbytářem a s šestibokou zvoničkou nad průčelím. Po roce 1945 přestala být udržována, chátrala a její zařízení bylo rozkradeno či zničeno. Obnovena byla v roce 2004.
© Milan Caha 01/2020
Malá ves Budov je místní částí obce Verušičky, od nichž leží západním směrem v blízkosti karlovarské silnice I/6.
16.1. 2020

historie

Pozdně barokní kaple Panny Marie z roku 1749 stávala před západním průčelím poplužního dvora. Přibližně v polovině 19. století ji nechali vlastníci zdejšího panství - páni z Neubergu – přestavět do současné podoby. Kaple je obdélná, s trojboce uzavřeným presbytářem, krytá valbovou střechou s šestibokou zvoničkou nad průčelím. Uvnitř býval malý oltář a dřevěné sošky Panny Marie a sv. Jana pod křížem z 19. století. Po odsunu německého obyvatelstva

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)