Žulová stéla s oboustranným plastickým reliéfem kříže vyrůstajícího z Golgoty neznámého stáří a příčiny vzniku. Na čelní straně jsou znázorněny zbraně - meč a kuše. Na zadní straně stély jsou rytiny méně zřetelné – vpravo je šipka a vlevo štít s mečem. Kámen je památkově chráněný od roku 1958.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Těšenov (německy Tieschenau) je součástí města Horní Cerekev. Poprvé je uváděn roku 1379. Vsí procházejí dvě turisticky značené trasy, přímo kolem božích muk to je zelená turistická značka. Do vsi zajíždí autobus, nejbližší vlak je v Horní Cerekvi.
6.1. 2020

popis

Žulová stéla s oboustranným plastickým reliéfem kříže vyrůstajícího z Golgoty. Na původním evidenčním listu památky bylo uvedeno, že je údajně z 19. století a že byla vytvořena jako připomínka smrti dvou vojáků, kteří na sebe údajně stříleli z protějších oken. Tato informace je ovšem značně nepravděpodobná. Znázorněné zbraně - meč a kuše - svědčí spíše o výrazně větším stáří památky. Na zadní straně stély jsou rytiny méně zřetelné – vpravo je

smírčí kámen
     Pelhřimov  (PE)