hrad Narva

Hermann
Dánský královský hrad založen v 2. pol. 13. stol. V roce 1346 prodán Livonským rytířům. Poté hlavní sídlo velmistra řádu. V období 1558 až 1581 patřil Rusku, do roku 1704 Švédsku a pak opět Rusku. Těžce poškozen na konci 2. světové války v únoru 1944. Poté postupně opraven.
Hrad od JZ.
Graficke pismenko Hrad Narva (známý také jako Hermann) stojí ve stejnojmenném městě (57 000 obyvatel) na severovýchodě Estonska, přímo na hranici s Ruskem. Pod hradem protéká stejnojmenná hraniční řeka. Na jejím druhém břehu, naproti hradu, stojí ruská pevnost Ivangorod z roku 1492 a za ní město Ivangorod. Hraniční řeka vytéká z Čudského jezera (v estonštině jezero Peipsi) přibližně 60 km jižně od hradu. Poté protéká zalesněnou rovinatou krajinou a vlévá se do Baltského moře přibližně 13 km severozápadně od hradu. Narva leží přibližně 210 km východně od hlavního města Estonska Tallinnu a 158 km jihozápadně od Petrohradu na železniční trati mezi oběma městy. Denně má čtyři ...
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 4.1. 2020

historie

Královský hrad byl založen v 2. pol. 13. stol. na obchodní stezce, která vedla podél jižního pobřeží Baltského moře na východ. Právě pod hradem stezka překračovala řeku Narvu. Sever Estonska tehdy patřil Dánsku. Hrad měl čtvercové opevnění o stranách přibližně 40 m. Poprvé je zmiňován v roce 1277. Osada je ale starší, poprvé je doložena v roce 1241. V roce 1345 dostala městská práva od krále Valdemara IV. V roce 1346 prodal dánský král celou

popis

Dnešní rozvrh hradního jádra pochází z pol. 14. stol. Livonští rytíři využili původní obdélné jádro hradu ze 13. stol. To bylo na východě chráněno strmým svahem nad řekou Narvou. Na jihu a severu hrad chránily mělké rokliny. Pouze na západě byl zcela otevřený do širokých plání zdejší krajiny. Severně od hradního jádra bylo postaveno obdélné předhradí se zděnou hradbou. Na západní straně byl podél hradu vyhlouben příkop. Druhé vnější předhradí

Pavel Semple, zdroj: (brožura The Narva Museum, The Narva Castle a informační panely muzea), 4.1. 2020
    Estonsko