Trziblitz, Triblitz
Synagoga v Třebívlicích byla postavena roku 1860, na místě starší dřevěné z 18. století. Židovské obci sloužila až do roku 1924, poté od roku 1927 byla modlitebnou Církve československé (od r. 1971 husitské), ale dnes chátrá.
Graficke pismenko Synagoga v Třebívlicích se nachází v Husově ulici jižně od náměstí a podle staré tradice je blízko vodního toku, zde u potoka Žejdlík. O židovském Novém roce totiž často házeli muži do tekoucí vody kousky chleba jako obraz odplavení hříchů. Postavena byla v novorománském slohu roku 1860 na starší místě dřevěné z 18. století. V západní straně interiéru obsahovala ženskou galerii, protože při židovské bohoslužbě se modlí muži odděleně od žen. V nejnižším místě byla i rituální lázeň - mikve a stejně jako u ostatních synagog se z předsálí do modlitebního sálu sestupovalo dolů po několika schodech. Toto symbolické zahloubení ...
Martin Prudký podle Židovské památky v Čechách a na Moravě - Jiří Fiedler, 1.1. 2020
    židovské památky