Původně pozdně gotický dům z konce 15. či počátku 16. století na základech raně gotického objektu ze 13. století. Poprvé uváděn roku 1537. Před rokem 1597 byl přestavěn renesančně, po požárech roku 1779 pozdně barokně obnoven. R. 1837 přestavěn klasicistně. Památkově chráněn od roku 1994.
© Milan Caha 08/2019
Žlutice jsou městem s bohatstvím památek a dalších turisticky přitažlivých míst. První písemná zmínka o nich je z roku 1140. Od 13. století patřily pánům z Rýzmburka, největšího rozkvětu však dosáhly za vlastnictví husitského hejtmana Jakoubka z Vřesovic. Město lze snadno navštívit hromadnou dopravou (je zde i železniční stanice), autem se do města lze dostat ze severu ze silnice na Karlovy Vary nebo z jihu ze severního Plzeňska. Městem prochází několik značených turistických tras, cyklotras a je tu i několik naučných stezek. Na náměstí je kromě radnice i městské muzeum a informační centrum, navštívit lze i podzemí, takzvané Pekelné sklepy.
23.12. 2019

historie

Původně pozdně gotický dům z druhé poloviny 15. či počátku 16. století byl postaven na základech raně gotického objektu ze 13. století. Poprvé je uváděn roku 1537, kdy jej koupila obec pro zřízení radnice. Někdy před rokem 1597 byla radnice přestavěna renesančně. Po požárech v roce 1779 byla radnice pozdně barokně obnovena. V roce 1837 byla přestavěna klasicistně. Na dvoře byla tehdy postavena budova určená pro policii, zbořená v osmdesátých

není známo
    Karlovarský kraj