Panský dům

Velký dům, Muzeum Žlutice
Pozdně renesanční dům z konce 16. století na základech pozdně gotického objektu poprvé uváděn roku 1599. Roku 1622 jej koupil hrabě Adam Jiří Kokořovec z Kokořova, který zde zřídil sídlo vrchnostenského úřadu. Od roku 1849 sídlo berního úřadu a okresního soudu s vězením. Od roku 1900 sídlo muzea.
© Milan Caha 08/2019
Žlutice jsou městem s bohatstvím památek a dalších turisticky přitažlivých míst. První písemná zmínka o nich je z roku 1140. Od 13. století patřily pánům z Rýzmburka, největšího rozkvětu však dosáhly za vlastnictví husitského hejtmana Jakoubka z Vřesovic. Město lze snadno navštívit hromadnou dopravou (je zde i železniční stanice), autem se do města lze dostat ze severu ze silnice na Karlovy Vary nebo z jihu ze severního Plzeňska. Městem prochází několik značených turistických tras, cyklotras a je tu i několik naučných stezek. Na náměstí je kromě muzea i informační centrum, navštívit lze i podzemí, takzvané Pekelné sklepy.
22.12. 2019

historie

Pozdně renesanční nárožní dům zvaný Panský nebo Velký byl postaven na konci 16. století na základech pozdně gotického objektu. Poprvé je uváděn roku 1599, kdy jej Karel Rakl z Banisdorfu postoupil zemanům Janu Jiřímu a Jáchymu Zumrovým z Herstošic, na Holeticích a v Lukové. V roce 1622 jej koupil majitel žlutického panství hrabě Adam Jiří Kokořovec z Kokořova, který jej nechal pozdně renesančně přestavět. V domě pak sídlil až do poloviny 19.

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)