Na moravičanské návsi vedle sebe stojí dva sloupy se sousoším Panny Marie s dítětem. Nový sloup postaven, aby nahradil starý mariánský sloup. Ke stržení původního sloupu nedošlo, stojí tak na moravičanské návsi mariánské sloupy dva. Sloup i okolní prostranství je od roku 2016 po rekonstrukci.
Novější sloup se sousoším Panny Marie s dítětem v Moravičanech
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Moravičany leží 4 km jižně od Mohelnice a 12 km severozápadně od Litovle. Sloup se sochou Panny Marie stojí na podlouhlé starobylé moravičanské návsi. Na návsi vedle sebe stojí dva sloupy se sousoším, oba Panny Marie s dítětem. Moravičanská náves je typická hanácká náves s dochovanou žulovou dlážděnou vozovkou z roku 1939. V současnosti se jedná o jednu z posledních dlážděných návsí na Hané.

popis

Zajímavostí moravičanské návsi je, že vedle sebe stojí dva sloupy se sousoším Panny Marie s dítětem. Nový sloup byl postaven, aby nahradil starý mariánský sloup pocházející z roku 1703, který měl být zbourán. Když ke stržení původního sloupu nedošlo, stojí na moravičanské návsi mariánské sloupy dva. Vzdáleny od sebe jsou pouze asi čtyřicet metrů. Původní socha je o 194 let starší. Novější socha Panny Marie s Ježíškem na korintském sloupu je

socha, monument
     Šumperk  (SU)