Sakrální stavba postavena v 2. pol. 18. stol. Dochované plastické prvky interiéru i vnější fasáda s výrazným volutovým štítem a nikou určenou pro sochu světce. Drobná církevní stavba obdélného půdorysu. Nepůvodní dvoukřídlé kovové vstupní dveře. V roce 2017 prohlášena za Kulturní památku.
Kaple sv. Marka v Mohelnici
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Město Mohelnice najdeme 15 km jižně od Zábřeha na Moravě nebo 17 km severozápadně od Litovle. Kaple sv. Marka stojí na jihovýchodním okraji města u odbočky silnice do Moravičan.

historie

Hodnotná sakrální stavba na pomezí pozdního baroka a klasicismu byla postavena v 2. polovině 18. století. Dochované jsou plastické prvky interiéru i vnější fasáda s výrazným volutovým štítem a nikou určenou pro sochu světce. Kaple tvoří spolu s několika dalšími v okolí Mohelnice významný krajinotvorný prvek s úzkou vazbou na historický vývoj města Mohelnice.

popis

Kaple sv. Marka je drobná církevní stavba s volutovým štítem a nikou pro světcovu sochu. Byla postavena přibližně v druhé polovině 18. století. Kaple obdélného půdorysu je zděná a vystavěná závěrem k severovýchodu. Hlavní průčelí je řešeno symetricky v centrální ose s vchodem, segmentově tvarovanou korunní římsou, stylizovaným volutovým štítem vrcholícím segmentovou atikou a nikou pro světeckou sochu pod ní. Vchod rámují zbytky původních

Šumperk  (SU)
    Mohelnice